TÜRKİYE’DE İLK DEFA YAPILAN ÖLÇÜMLE ‘KONFORU’ TESCİLLENDİ
TÜRKİYE’DE İLK DEFA YAPILAN ÖLÇÜMLE ‘KONFORU’ TESCİLLENDİ
Türkiye’de ilk defa bir demiryolu hattının konfor seviyesi ölçümü Samsun Büyükşehir Belediyesi iştirak kuruluşu SAMULAŞ A.Ş.’nin yolcu taşıma hizmetini verdiği ‘Üniversite Yurtlar- Tekkeköy’ tramvay hattında gerçekleştirildi.
Tramvay tekeri ile ray uyumu dikkate alınarak ISO standartlarında yapılan değerlendirme sonucunda demiryolu hattı ‘konforlu’ olarak tespit edildi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise Hafif Raylı Sistemde günde 300 seferle yılda yaklaşık 15 milyon yolcunun taşındığını söyledi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi iştirak kuruluşu SAMULAŞ A.Ş.’nin yolcu taşıma hizmetini verdiği 35 kilometrelik ‘Üniversite Yurtlar- Tekkeköy’ tramvay hattında, Türkiye’de ilk defa bir demiryolu hattının konfor seviyesi ölçümü (ISO 2631-1 ve ISO 2631-4 standartlarında) yapıldı. Yolcu ve personel konforunu belirlemek amacıyla gerçekleştirilen çalışma, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Sertaç Tuhta ve Samsun Üniversitesi Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Ali Samet Ayvaz tarafından yürütüldü.
ISO STANDARTLARINDA RAPORLANDIRILDI
Tramvay tekeri ile ray uyumunun çeşitli parametrelerde ele alındığı çalışmada tramvay seyir halindeyken ortaya çıkan titreşimin yolcuya, personele ve çevreye etkisi değerlendirildi. Çalışmada, tramvaylara monte edilen özel ivmeölçerlerle demiryolu konfor seviyesi ölçümü yapılıp, yerli ve milli yazılımları ile ISO standartlarında raporlandırılırken demiryolu hattının analiz sonuçları ‘Konforlu’ olarak tespit edildi.
‘YOLCU KONFORU VE İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN UYGUN’
Yapılan çalışmanın önemini anlatan SAMULAŞ A.Ş. Genel Müdürü Gökhan Beler, analiz sonuçlarının 1. Etap Gar-OMÜ Rektörlük, 2. Etap Gar-Tekkeköy ve 3. Etap OMÜ Rektörlük-Yurtlar hatları için de ayrı ayrı değerlendirileceğini belirterek, “Toplamda 3 etabın ham ivme değerleri 3 eksenli ivmeölçerlerle ölçülüp, yazılım simülasyonu sonuçlarına göre yaklaşık 0.75 m/s2 ivme değeri bulunmuştur. Bulunan bu değer Samsun Hafif Raylı Sistem 35 kilometre çift hattın konforlu olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Böylece Samsun’da tramvay ile yolculuk yapan vatandaşların hem yolcu konforu hem de titreşim ivme değerlerinin insan sağlığı açısından da uygun olduğu tespit edilmiştir. Bu veriler tren ve ray hattındaki uyumun göstergesidir. Sistemdeki konforun bir tescilidir. Ayrıca ölçüm grafikleri ve sonuçları daha detaylı incelenerek, ray-araç etkileşiminin standartlar dahilinde olmadığı bölgeler ve hat üzerinde geometrik hata olan noktalar varsa değerlendirilip, bakım onarım çalışmaları için ışık tutacak veriler elde edilebilecektir” dedi.
SİSTEMİN KENDİ İÇİNDEKİ UYUMU BELİRLENDİ
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise Hafif Raylı Sistemde günde 300 seferle yılda yaklaşık 15 milyon yolcunun taşındığını belirterek “Kent içi ulaşımda önemli bir yere sahip olan ve yolcu sayısı her geçen gün artan Hafif Raylı Sistemin kendi içindeki sistem uyumunun belirlenmesi için SAMULAŞ ile iki üniversitemiz iş birliğinde bir proje hazırlandı. Yapılan ölçümlerle tramvay tekerleri ve rayların uyumu çeşitli parametrelerde değerlendirilip standartlar dahilinde olup olmadığı test edildi. Sistemin kendi içindeki uyumu tramvayda bulunan yolcu ve personele de konfor olarak yansıyor. Tabiki bu sonuç vatandaşlarımıza daha iyi hizmeti verebilmek adına attığımız adımların bir göstergesidir. Sistemin sağlıklı bir şekilde, uzun yılar çalışmasını sağlamak amacıyla yapacağımız çalışmalara da ışık tutacaktır. Türkiye’de ilk defa Samsun’da böyle bir analiz çalışmasının yapılıyor olması bu tür sistemlerin geliştirilmesi için geleceğe yönelik çizdiğimiz perspektif açısından da çok kıymetli” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.