MURAT KÜÇÜK'TEN ÇANAKKALE DESTANI'NA ANLAMLI YAZI
MURAT KÜÇÜK'TEN ÇANAKKALE DESTANI'NA ANLAMLI YAZI
Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Murat Küçük 18 Mart Çanakkale Destanı ile ilgili özel bir yazı ve şiirlerden özel bir çalışma kaleme aldı
ÇANAKKALE ZAFERİ
Çanakkale savaşı, 1915 yılında Gelibolu yarımadasında, aşağıda belirttiğimiz eli kanlı düşman güruhu ile Türk Milleti arasında gerçekleşmiştir. Bu hiç bilmediğimiz ve tanımadığımız yamyam güruhlu, insanlık dışı arsız ve hayasız düşman ordusunun en önemli saldırısı 8 Mart 1915 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu kanlı savaş 9 Ocak 1916 tarihinde Yüce Türk Milletinin ve büyük Türk Ordusunun zaferi ile sonuçlanmıştır.
Çanakkale savaşı başladığı günden itibaren, Türk Milletinin değişmez ve değiştirilmesi çok zor olan kaderi halini almıştır.
Aslında bu savaş hiç bitmemiştir ve belli ki hiç de bitmeyecektir. Bu yüzden Türk Milleti bu kaderi yaşamak zorunda bırakılmıştır. Bunun nedeni, Türk Milletinin sahip olduğu Anadolu coğrafyası, İstanbul, İstanbul boğazı, Çanakkale, Çanakkale boğazı, Türk Milletinin Cihanşümul bir devlete sahip olma istek ve arzusu, kudretli bir Türk Devletleri Birliğinin kurulma ihtimali ve yine Türk Devletinin “Devlet Ebed Müddet” azim ve kararında olmasıdır.
Çanakkale savaşını bu anlamlar üzerine göz önüne alıp mümkün olduğu kadar kısaca özetlemeye gayret edeceğim.
1) ÇANAKKALE NE DEMEKTİR
-Yüce Türk Milletinin bağımsızlığının dönüm noktası, vatan ve bayrak sevdasının en üst düzeyde görüldüğü, açlık ve yokluk içinde en kutsal fedakârlıklarının yaşandığı zaferin adı ve kendisidir Çanakkale.
-“Komutanım benim tüfek bozulmuş tetik basmıyor” diyen askere; komutanı; “Tüfek sağlam oğlum senin parmağın kopmuş ” denilen kahramanlık destanıdır Çanakkale.
- Çanakkale denildiğinde ANADOLU İle eşdeğer olan birlikte anılan “Hey onbeşli onbeşli” ağıtının hikayesinde kendini bulan acı, gözyaşı, ayrılık, hasret ve insanın canını acıtan duygular içerisinde 15 yaşındaki çocuk askerlerimizin uğurlandığı cephenin adıdır Çanakkale.
-İtilaf Kuvvetlerinin Arıburnu ve Seddülbahir bölgesine karadan çıkarma yapacaklarının haberini alan Mustafa Kemal Paşa, Arıburnu komutanı olarak “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!” dediği ve çok büyük acıların ve şehadetlerin yaşandığı yerdir Çanakkale.
- Türk Milletinin yok edilmek istendiği ve Türk vatanının dilim dilim paylaşılmak üzere milletimizin can damarının kesilmek istendiği meydan savaşının adıdır Çanakkale.
- Çanakkale Savaşı, dünya savaş tarihine geçen ve her türlü zor şartlara rağmen Türk Milletinin ve Türk Askerinin istiklal mücadelesi ve vatan topraklarını koruma kuvvet ve inancıyla bir sürü katil ve acımasız ordulara karşı kazanılmış, zaferle sonuçlanmış, eşi ve benzeri görülmemiş bir savaştır.
-Çanakkale savaşı, gerek teknolojik ve gerek askeri yönden bakıldığında en yeni ve en ölümcül silahların denendiği ve fütursuzca kullanıldığı bir savaş olmuştur. Bu savaşta çağın modern silahları oarak bilinen uçak, denizaltı, torpido, denizaltı gibi ne kadar harp silah ve araçları varsa hasım devletler tarafından askerimiz üzerine acımasızca kullanılmıştır.
-Çanakkale savaşı 250 bin Türk askerinin şehit olduğu bir savaştır.
2. ÇANAKKALE GERÇEĞİ
Türk Milleti, Çanakkale Savaşı sırasında adeta dünya ile savaşmıştır. Aşağıda verilen bu ipsiz sapsız ülke ve ırklar gözle görünen piyon tipli mahluklardır. Bunların esas ağababaları dağların arkasında olay yerini gözetlemektedir. Milletimiz, bu güya dünya milletleri veya güya ırkları olan
1) Fransa
2) İngiltere
3) Fransa’nın sömürgeleri
4) İngiltere’nin sömürgeleri
5) Avustralya'dan Anzaklar
6) Hindistan'dan gelen askerler
7) İskoçya,
8. Senagalliler
9) Araplar,
10) Yahudiler
11) Kim oldukları pek bilinmeyen bir çoğu.
12) Paralı asker olanı vs.
şeklinde ifade edilen iblis tipli çeşitli ırklarla savaşmıştır. Bu yamyamların kim olduğu, ne olduğu, nereden geldiği, niye geldiği, komutanlarının kim olduğu bizim için hiç önemli değildir. Çünkü bir asır geçmesine ve nesillerin değişmesine rağmen tiple aynı tipler ve niyetler aynı niyetlerdir.
Çanakkale savaşı haricinde bu şekilde vuku bulan bir savaş yoktur. Çünkü bu savaş dışında bu kadar milletin veya ırkın bir araya gelip tek bir millete karşı savaştığı bir savaş yoktur. Dolayısıyla burada savaş ahlakı yoktur, insan ahlakı yoktur, insanlık yoktur.
Sınır komşularımız dahil topyekûn bu düşman güruhu, dün olduğu gibi bugün de Türk Milletine karşı acımasız, onursuz ve haysiyetsiz yegâne düşmanlarını sürdürmektedirler. Aynı düşmanlıklar bugün de hızını kesmeden devam etmektedir. Bugün Suriye’nin kuzeyinde, Irak’ın kuzeyinde, Ege adalarında, Doğu Akdeniz’de, malum 15 Temmuz darbe girişimi ve Türk Milletinin zaferi, Doğu Türkistan’da, Karabağ’da, Kıbrıs’ta ve dünya genelinde Türk dünyasının ve Türk topluluklarının maruz kaldığı bütün sıkıntıları düşmanlıkları hep beraber gördük ve yaşadık. Bu yeni yaşadığımız olaylar yüzyıllar öncesinden yaşadığımız düşmanlıkların bire bir aynısıdır.
Bütün bu olanlar ve olaylar göz önüne alındığında Çanakkale gerçeği “Türklük Davasıyla” eşdeğer olan bir “Çanakkale Davasıdır”. Çanakkale savaşı olmuştur fakat bitmiş değildir. Çünkü Çanakkale Davası artık sonsuza kadar devam edecek olan “Türkün Kızılelma’sıdır”.
O halde Türk Kızılelma’sının şuuru “Devlet Ebed Müddet” tir, hedefi Büyük Türk Devletleri Birliğidir, menzili Türklerin yaşadığı vatan topraklarıdır, bayrağı şanlı Türk bayrağıdır ve davası “ÇANAKKALE DAVASIDIR.
Bu kısımda bazı olayların veya gerçeklerin özetleme ve özdeyiş halinde sunulduğu için Çanakkale davası ile ilgili ifade etmeye çalıştığım “Çanakkale Davası” isimli şiirimi paylaşmak istiyorum.
Çanakkale Davası
Çanakkale davası iki cihanlık dava,
Dünya hali dünyada görülecek bir dava.
Acısı yeryüzüne sığmıyor bu davanın,
Mahkemesi mahşerde devam edecek dava.
Çanakkale davası bir vatan davasıdır,
Vatan için canını vereninin davasıdır.
Bu davanın emsali eşi benzeri yoktur,
Al bayrağa kanını verenin davasıdır.
Çanakkale davası Türklüğün davasıdır,
Bir türlü kapanmayan yaranın davasıdır.
Gökleri sarsan dava yerleri yaran dava,
Şahadeti bekleyen Türklerin davasıdır.
Çanakkale davası şehitler davasıdır,
Bağrı yanık analar yetimler davasıdır.
Bu dava emanettir her nesilden nesile,
Türklerin bu dünyada en çetin davasıdır.
Çanakkale davası tam cihan savaşıdır,
Türkün bahtı kaderi var olma savaşıdır.
Bu savaşın sonu yok gün be gün yaşanıyor.
İçinde büyüdüğü her Türkün savaşıdır.
Çanakkale davası zafere mecbur dava,
Türkün geri durması farz edilemez dava.
Bu davanın künyesi kan ile yazılıdır,
Türkün ahdi yemini üstüne olan dava.
Çanakkale davası derya kıta aşıyor,
Her kıtanın soysuzu davaya karışıyor.
Her biri ayrı dilden ayrı tipten iblisler,
Bir sürü cephe kurmuş Türk ile savaşıyor.
Çanakkale davası denizlerde gökte var,
Şu arzın tamamında zikirde fikirde var.
Türk’e ait izlerin olduğu her devirde,
Mekânda zamanda var hayalde rüyada var.
Çanakkale davası çok ihanet görmüştür,
Nankörlük, edepsizlik, hayasızlık görmüştür.
Türk’e düşman olanlar bu ihlaslı davaya,
Mukaddesatı bile kılıf diye örmüştür.
Çanakkale davası ağırdır dağdan taştan,
Bu davaya hıyanet eden var içten dıştan.
Dava Türkün olunca içteki dıştan olur,
Anlaşılan bu dava görülecek en baştan.
Çanakkale davası Hak’tandır öyle bildik,
Dava bizim davamız dedik huzura geldik.
Dava muzaffer olsun dileğimiz Hak’tandır,
Hakk’a hasım olanı biz Türk’e hasım bildik.
3) ÇANAKKALE ZAFERİNİN ÖZETİ VE SONUÇLAR
Çanakkale savaşları 20. Yüzyılda insanlığın ve dünyanın başına gelen en büyük felaketlerin önünde gelir. Bu felaket ne yazık ki maalesef bizim milletimizin başına gelmiştir. Bizim bu felaketi dünya durdukça unutmamız mümkün değildir. Birinci Dünya savaşında milletimiz için açılan en büyük cephe olan Çanakkale cephesidir. Açılan her cephe acılarla doludur ancak Çanakkale cephesi bir başka acı ve sızıdır. Bu acıyı anlamak için rahmetli Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitleri üzerine olan şirinin mutlaka mısra mısra, cümle cümle, kelime kelime okunması ve bilinmesi gerekir. Malum ilk 10 mısrası aşağıdaki gibidir.
Şu Boğaz Harbi nedir? Var mı ki dünyâda eşi?
En kesîf orduların yükleniyor dördü beşi,
Tepeden yol bularak geçmek için Marmara’ya
Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya.
Ne hayâsızca tehaşşüd ki ufuklar kapalı!
Nerde -gösterdiği vahşetle “Bu: Bir Avrupalı!”
Dedirir- yırtıcı, his yoksulu, sırtlan kümesi,
Varsa gelmiş, açılıp mahbesi, yâhud kafesi!
Eski Dünyâ, Yeni Dünyâ, bütün akvâm-ı beşer,
Kaynıyor kum gibi, tûfan gibi, mahşer mahşer.
.......... Mehmet Akif Ersoy
Çanakkale savaşlarını kısaca bu şekilde özetledikten sonra şimdi de sonuçları üzerinde özetle durmak istiyorum.
Çanakkale savaşlarının bizim için gösterdiği durumlar aşağıdaki gibidir.
1) Türk Milleti dünyada tek başına yaşamaktadır.
2) “Türkün Türk’ten başka dostu yoktur” sözü çok doğru bir sözdür.
3) Ülkemizin hiçbir komşusu güvenilir değildir. Haliyle bu komşu ülkelerin insanları da güvenilir değildir.
4) Dün bize Çanakkale savaşını yaşatan eli kanlı düşmanlar, bugün de saldırmak için fırsat kollamaktadır ve hatta yarın da saldırmak için fırsat kollayacaktır.
5) Düşmanın niyeti belli olduğuna göre bizim de güçlü, kuvvetli ve kudretli olmamız kaçınılmazdır.
6) Çanakkale savaşları her Türk insanının ve her Türk çocuğunun kafasına iyi yerleştirilmelidir. Bu gerçeklerden hiçbir Türk ferdi bihaber olamaz.
7) Türk Milleti hem içerideki hem de dışarıdaki düşmanlarını çok iyi bilmelidir.
8. Hiçbir millet kendi düşmanını kendi vatanında bile bile besleyip büyütemez. Aksi bir durum hiçbir şekilde anlaşılamaz ve kabul edilemezdir.
9) Vatanımıza, milletimize ve bayrağımıza yapılan ihanetin bedeli en ağır ceza şekli neyse o olmalıdır.
10) Bütün okul kademelerinde Türk Milletine düşmanlık ve ihanet edenler birer birer anlatılmadır.
11) Türk Milleti neslini vatan ve bayrak sevgisi ve hassasiyeti ile dolu dolu yetiştirmek zorundadır.
Türk Milleti olarak tekrar bir Çanakkale savaşı yaşamak istemiyorsak, Çanakkale savaşını ve nedenlerini çok iyi okuyup anlamak zorundayız
Şimdide Çanakkale ve yine bu bağlamda Dünyaya Serzeniş isimli şiirlerimi vermek istiyorum.
ÇANAKKALE
Milletimin canevi, bahtıdır Çanakkale.
Şühedanın otağı, tahtıdır Çanakkale.
Meleklerin, selamı sunduğu yerin adı,
Türk Milli Tarihinin aktidir Çanakkale.
Türklerin, can verdiği memleket Çanakkale.
Türklüğün can bulduğu, topraktır Çanakkale.
İnsanlık aleminin, milletimin kanında,
Boğulup yok olduğu deryadır Çanakkale.
Çanakkale, yirminci yüzyılın tamamıdır.
Sonraki yüzyıllar da bu asrın devamıdır.
Çanakkale, zamanın durduğu yerin adı,
Türk’ün huşu içinde edası, kıyamıdır.
Çanakkale, Türklüğün dünyadaki yasıdır.
Bu savaş, milletimin en büyük kavgasıdır.
Savaşın ötesinde, koskoca vahşet hali,
Çünkü vuku bulan hal, insan parçalanmasıdır.
Söylemesi dile zor, vahşeti yaşatanlar,
Yakmak için yurdumu tamamen kuşatanlar,
Arsız, hayasız mahluk tepeden tırnağına,
Dehşet saçan bir sürü, şeytanlara tapanlar.
Çanakkale'de olan, Türk imha savaşıdır.
Zalimlerin, adalet hak ile savaşıdır.
Yeryüzünün derdini sırtlayan milletimin,
Zulmün yanında bir de yoklukla savaşıdır.
Hak tarafında, yalnız garip kalan milletim,
Sadece Hakk’a secde, eden yiğit milletim,
Cesaretin, mertliğin adını Çanakkale,
Verip ölsen de yine vatan diyen milletim.
Çanakkale, bayrağın göğe ulaştığı yer.
Cennetle yeryüzünün tamda kesiştiği yer.
Çok yücesin al sancak cennet yurdu denilen,
Doğduğun Kosova’nın, davası olduğu yer.
Çanakkale; Urumçi, Hocalı, Ahıska’dır,
Aşkale, Bakü, Kırım, Belene, Kafkasya’dır,
Makedonya, Pasinler, Kazakistan, Kağızman,
Kerkük, Kaşgar, Navarin, Kosova, Nahçıvan’dır.
Özümde Sakarya’nın “Melhame-i Kübra”sı,
Gök yüzü çatlar sanki yanan cümle cihandır.
Akan kan Türk’ün kanı, yara Türk’ün yarası,
Ölen her yerde aynı, öldüren başkasıdır.
Türk yalnız, Türkmen yalnız şu arzın tamamında,
Türk’ün illeri soğuk, evlat baba yasında.
Türk’ün bütün illeri, Çanakkale gibidir,
Yedisinden yetmişe, bir bayrak sevdasında.
Çanakkale, dünyada bitmeyen savaşımız,
Külliyen Hak’tan ırak, güruhla savaşımız.
Uzak, yakın, doğu, batı, kuzey ile güneyden,
Vatanıma kasteden, soysuzla savaşımız.
Çanakkale, Türklüğün şöhretidir şanıdır.
Hem dünya hem Ukba’da en kutsal nişanıdır.
Türk’ün alın yazısı artık var olan gerçek,
Çanakkale, Türklüğün dünya imtihanıdır.
Türk’ün yüce bayrağı, hep gözüne baktık biz.
Katında tutsun diye Rahman'a yakardık biz.
Çanakkale bildiğim, topraklar üzerinde,
Sana hürriyet dedik en yükseğe çektik biz.
Sen, yüce milletimin semadaki adısın.
Uğrunda ölenlerin en bariz nişanısın.
Değil yedi, şu cihan yetmiş bin bile olsa,
Bilsin, duysun o cihan sen Türk’ün davasısın.
Çanakkale ne ağır, yükün var şu dünyada,
Bir büyük mefkurenin tamamı omuzunda.
Bu yol Çanakkale’den, doğru Mevla’ya gider.
Bu yolda tek yürümek, kaderin bu dünyada.
Çanakkale, bugüne ve yarına selamdır.
Şühedamıza Hakk’tan, ne büyük “Es-Selam”dır.
Neslimizin gönlünde, yer tutsun kalsın diye,
İdraki izah için apaçık bir kelamdır.
……………………………..
Dünyaya Serzeniş
Olmasaydı cihan sadece cihan olmazdı.
Olmasaydı masum cihanda güneş doğmazdı.
Rabbine asi olan bir cihanın üstüne,
Değil güneş ar eder kamer bile doğmazdı.
Bu Türklük dünyasına çok cani davrandınız.
İçimizden münafık hain satın aldınız.
Yetmedi bir oldunuz vatanımın üstüne,
Bulduğunuz yamyamı canavarı saldınız.
Türk’e karşı cihanın şu hiddetine bakın.
Durup durup depreşen kindarlığına bakın.
Sürü sürü gezinip fırsat kollayan sizler,
Türk’ün ahını alıp söyletmemeye bakın.
Bizi Çanakkale’de yok hükmünde saydınız.
On beş yaşında olan ordumuza kıydınız.
Sizde merhamet yoktur bilirim içinizi,
Annesinin canına yavrusuna kıydınız.
Cihanda hangi değer varsa yaktınız artık,
Ucube olduğunuz bilinen gerçek artık.
Siz var ya hiçbiriniz gözümde zerre değil,
Kim varsa bu cihanda bilmem tanımam artık.
Ne doymaz, ne aymaz, ne zalim milletlersiniz
Kiminiz toprak ister kiminiz can istersiniz.
Dünyayı üç beş tane zalimin yönettiği,
Krallık olsun diye köleler istersiniz.
Cihanda belli başlı iki türlü hal vardır.
Biri Türklük halidir bir de başka hal vardır
Dünyanın dengesini bozan o başka halin
Üstünde mazlumların dinmeyen ahı vardır.
Şu koskoca dünyayı tümden zindan ettiniz.
Mazlum masum demeden hepsini katlettiniz.
Demirden icatlara ölüm emri vererek,
Görünürde ne varsa yaka yaka gittiniz.
Bir ihtiras uğruna kalleşlikler yaptınız.
İnsanları öldüren mikrop bile yaptınız.
Sizden olmayanları hedefe koydunuz da,
Cihanda kim var ise neden Nâra attınız.
Yüce Türk Milletinin Çanakkale zaferinin 107. Yıldönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün Şehitlerimizi ve Gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Şehitlerimizin ruhları şad mekanları cennet olsun.
Rabbim düşmanlarımızın şerrinden ve ihanetinden Türk Milletini, Türk Vatanını, Türk Dilini, Türk Bayrağını ve Türk Ordusunu korusun.
Saygılarımla
Murat KÜÇÜK
……………………………………………………
Kaynaklar
1. S. Murad HATİP, Birinci Dünya Harbi Çanakkale Savaşları’na Genel Bakış ve Az Bilinenler Çanakkale Savaşı Denizde mi Kazanıldı? Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı Yıl: 13, Bahar 2015, Sayı: 18, ss. 161-193, 100.Yıl
2. Cemalettin TAŞKIRAN, 18 Mart Çanakkale Deniz Savaşı .Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Sayı 73.
3. Dünya Harbinde Türk Harbi, Çanakkale Cephesi Harekatı, V. Cilt, s.32.
4. Ero l CİHAN, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferinin Anlamı, Önemi V E Sonuçları.
5) Çeşitli internet kaynakları
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.